Monday, October 7, 2013

Antara Mummy, Mak dan Mama

Ini kisah kami adik beradik. Kisah berkenaan panggilan terhadap bonda terchenta. Panggilan permulaan adalah 'Mak'. Pelopornya adalah abang saya yang sulung. Tapi bila dia masuk sekolah tadika, che'gu pulak cakap omputeh, dan bila parents datang che'gu tu cakap 'looks whose mummy coming', panggilan 'Mak' bertukar ke 'Mummy', which telah kami adik beradik gunakan for at least 10 tahun.

Then, dengan kemunculan adik perempuan pertama saya, dia dengan tak semena-mena, tukar balik panggilan tu kepada 'Mak' (walaupun orang lain panggil bonda 'Mummy'). Dan panggilan 'Mak' tu lekat pulak walaupun kami 3 beradik yang sulung dah panggil bonda as 'Mummy' selama ni.

Akhirnya, muncullah adik saya yang bongsu. Panggilan bertukar sekali lagi. Sekarang ni jadi 'Mama' pulak. Ketiga-tiga panggilan masih digunakan, tapi 'Mummy' tersangatla rare sekarang. Hanya abah yang guna most of the time. Yang kami 5 beradik ni bercampur-campur aduk panggilannya. Tapi tak kisahlah kan, asalkan maksudnya sampai. Boleh pulak macam tu kan? Hehe... :p

No comments:

Post a Comment